Thema: Bloemen, kleuren en symbolen

Beroepen en bloemen voor een uitvaart.

De combinatie van beroepen en bloemen.

Tijdens gesprekken met de nabestaanden komen een vaak aantal onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hobby’s, familie, huisdieren, levensstijl of beroep van de overledene. En natuurlijk mag de keuze van de bloemen op de uitvaart hierbij niet ontbreken. Tegenwoordig is het mogelijk om de onderwerpen te verbinden met de keuze van de bloemen. Een voorbeeld daarvan is de combinatie van beroepen en bloemen.

Bloemiste Anneke Douma vertelt:

Soms kan een beroep erg bepalend zijn. Het zegt iets over de identiteit van de overledene. Een aantal weken geleden mocht ik als bloemist een bloemstuk afleveren voor een gepassioneerde vrachtwagenchauffeur, ondanks dat hij net met pensioen was reed hij nog regelmatig (virtueel) op zijn truck door heel Europa. Het gemis van zijn vrouw (overleden aan kanker) kon hij niet bevatten. Een aantal maanden later werd bij hem ook kanker geconstateerd en maakte de dappere beslissing om alleen de pijn te bestrijden. Het gevolg was een relatief kort ziektebed waarna hij herenigd werd met zijn lieve vrouw in de hemel.
Vanuit een modelbouwclub werd ik benaderd door een groep vrienden, ‘’Onze vriend ……….. is overleden’’. Na een kort en bondig gesprek met één van de verslagen mannen werd het mij al snel duidelijk, rood was zijn favoriete kleur en Amerikaanse vrachtauto’s vond hij prachtig. Hier moest ik iets mee. Het uiteindelijke resultaat ziet u op de foto.

Hoe weet je nu of een rouwstuk passend is? De regel geldt: voelt het goed, dan is het goed. De naaste familie heeft waarschijnlijk een uitgesproken voorkeur. Indien ze niet kunnen kiezen dan is een combinatie van een van de onderwerpen met de bloemen een goede match. Dat komt omdat het herkenbaar is en vertrouwd. Het roept herinneringen op en dat is wat je wilt bereiken met de keuze van het bloemstuk.

Meer info over bloemen, kleuren en symbolen