Thema: Ondernemerschap

BKR-registratie en een financiering aanvragen, kan dat?

BKR-registratie en een financiering aanvragen

BKR-registratie en een financiering aanvragen, kan dat?

Vraag een gratis 30-minuten adviesgesprek aan.

Hoor jij ook wel eens: “Iemand met een BKR registratie kan geen financiering krijgen. Waarom doen ze eigenlijk zo moeilijk. Ze ontnemen mij mijn kansen om te ondernemen.”
Maar hoe zit het nou met jou? Weet jij of je een BKR registratie hebt? Weet jij hoe een BKR registratie werkt en of dit gevolgen heeft voor jou bedrijf?

Allereerst zijn er 11 miljoen Nederlanders met een BKR registratie. De kans dat jij een registratie hebt is dus vrij groot. Daarmee zal een registratie dan ook niet meteen een ramp zijn, toch? Wanneer is dat nu wel het geval?

Wat is het BKR nu eigenlijk?

Het BKR is een stichting en registreert schulden van consumenten boven de € 250. Denk aan:
– persoonlijke leningen
– creditcard
– limieten op je betaalrekening
– telefoon, als deze op afbetaling is
– private lease

Niet alleen schulden in het BKR

Het doel is om consumenten te beschermen tegen teveel schulden. Het BKR wordt altijd geraadpleegd als jij een nieuwe financiering wilt. Want als je al bij 10 andere kredietinstellingen een schuld hebt lopen, dan zou je problemen kunnen krijgen met terugbetalen. En dat wil je zelf niet, maar ook een financierder niet.
In het BKR register worden niet alle schulden vermeld. Studieschulden (DUO) en onderhandse leningen (bv. tussen familieleden) worden niet geregistreerd. En ook de hypothecaire lening op je woning zie je niet terug.

Een positieve en negatieve registratie.

Het is natuurlijk goed dat er een schuldenoverzicht is. Het is een bescherming zodat mensen geen schulden krijgen die ze niet terug kunnen betalen. En zolang alle afspraken over terugbetaling worden nagekomen is er ook niets aan de hand. Dit noemen ze een positieve registratie. 95% Van de geregistreerde Nederlanders heeft die.
Als de afspraken over terugbetalen niet goed worden nagekomen, wordt het anders. Dan krijg je een code. Dit noemen ze een negatieve registratie. Nu moet je niet denken, dat je bij de eerste de beste keer dat je een dag te laat bent met terugbetalen, een code krijgt. Dit gebeurt als je een achterstand van meer dan 90 dagen hebt. En voor een code wordt toegevoegd zal de financier altijd aan jou vertellen dat hij een code doorgeeft naar het BKR. Vaak is er dan nog tijd om tot een oplossing te komen. DOE DIT DAN OOK !!!! De financier geeft de code door aan het BKR. Het BKR registreert deze en laat leningen en codes 5 jaar lang staan.
Een bijzondere positie heeft de lening op je huis. Deze wordt pas gemeld als er een achterstand van meer dan 120 dagen is. Dus totdat je een code krijgt is een hypotheekschuld niet zichtbaar.

En hoe zit het nu met je bedrijf?

Zakelijke schulden worden niet geregistreerd bij het BKR. Maar, vraag je je dan af, als dat zo is, waarom hoor ik dan van die gekke verhalen. Dat komt omdat financiers ook kijken wat jij in privé (als consument) aan schulden hebt en hoe je betaalgedrag is. Je betaalgedrag als consument wordt gezien als een voorspeller voor je zakelijke betaalgedrag.
Daarom is een code (negatieve registratie) voor financiers een seintje om terughoudend te zijn. Als financier leen je geld uit. En je verwacht dat dat het weer terugkomt. Dat leen je het liefst uit aan iemand die zijn afspraken goed nakomt. Die te “vertrouwen” is.

En wat als ik nu een financiering nodig heb voor mijn bedrijf?

Met een positieve registratie is het krijgen van een financiering geen probleem. Als je wilt weten of en hoe je geregistreerd staat bij het BKR kun je dat opvragen bij het BKR. Heb je een negatieve registratie (code) betekent dat niet per definitie dat je geen geld krijgt. Maar zorg er dan wel voor dat je het van te voren vertelt aan de financier. Anders verras je hem en zal hij meteen terughoudend zijn.
In de basis maakt het niet uit welke ondernemingsvorm (BV, eenmanszaak, maatschap, vof) je hebt. De uiteindelijke eigenaar (en dat is ook bij een BV constructie altijd een natuurlijk persoon) die verantwoordelijk is voor een onderneming, wordt altijd BKR getoetst.

Wat als je nog vragen hebt?

Vragen over BKR-registratie en een financiering aanvragen? Geen probleem. Neem contact op met Willy Feikens. Ze helpt je graag op weg. Vraag een gratis adviesgesprek aan. Dit is een sessie van 30 minuten, waarbij ze je op weg helpt naar de juiste financieringsvorm voor jouw bedrijf.

Heel veel succes met de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf in onze mooie uitvaartbranche!!!

Met ondernemende groet,