Door de maatregelen van het coronavirus was het niet meer mogelijk om samen aan tafel te zitten voor een regelgesprek of een overleg.
Inmiddels zijn de regels versoepeld en mogen we zelfs thuiswonende ouderen weer bezoeken met in achtneming van de 1,5 meter afstand. Maar nog steeds wordt er veel opgelost door telefonisch contact. Voor de nodige communicatie is ook meer mogelijk, zoals:
Whatsapp groepsvideo
Werkt echt heel eenvoudig, maar kan slechts met maximaal 3 personen.
Whereby
De gratis versie geldt tot max 4 deelnemers per vergadering en is zeer gebuikersvriendelijk.
Webex
Webex is ook hele fijne stabiele tool, vooral voor grotere groepen. Bovendien biedt Cisco, de maker van Webex, deze tool de coronacrisis gratis aan.
Goolge Hangout
Google Hangout is gemakkelijk in gebruik. Nadeel: alle deelnemers moeten een Google account hebben
Zoom
Zoom werkt prima. Maak een account Zoom en je ontvangt een e-mail met instructructievideo’s. Nadeel: Bij de gratis versie stopt een groepsgesprek automatisch na 40 minuten.
Hoe komt jouw gesprek het beste over via de camera?
Beeld is niet meer weg te denken bij communicatie. Of het nu gaat om beeldbellen, via whatsapp of videovergaderen met een andere tool, je komt nu vaker in beeld. Maar hoe komt jouw gesprek het beste over via de camera? Wees niet verlegen en probeer onderstaande tips uit.
1. Zorg dat de webcam op ooghoogte staat.
Kijk elkaar in de ogen en voorkom dat je op de kijkers neerkijkt of dat de ander op jou neerkijkt. Zet desnoods jouw laptop een een paar boeken.
2. Zorg voor goed licht
Jouw gezicht moet goed zichtbaar zijn. Zorg dus dat je in goed licht zit en voorkom dat je niet in je eigen schaduw zit.
3. Kijk in de cameralens en niet naar jezelf
Als je in de cameralens kijkt, dan kijk je de kijker in de ogen. Kijk je naar jezelf, dan kijk je langs de ander heen. De cameralens van de webcam is als het ware het oog van de ander. Plak desnoods een sticker naast de cameralens voor de focus.
4. Ga dicht op de webcam zitten.
Wees niet bang voor de camera en voorkom afstand. Door dichter op de camera te zitten maak je het nog persoonlijker.
5. Zorg voor goede audio
Test vooraf bij een collega of bij je partner of je goed hoorbaar bent. Voorkom achtergrondgeluiden en een ruimte met galm. Test ook het verschil met en zonder headset.
6. Praat om de beurt of in rondes
Net zoals bij een gesprek aan tafel, zorg ervoor dat niet iedereen door elkaar praat maar dat iedereen aan de beurt komt en gehoord wordt. Jij bent de gespreksleider, bij online communicatie is dit erg belangrijk.
Nadere uitleg en tips:
Bron: Frankwatching.nl