Thema: Boeken, literatuur, leestips

Dag Dood, tot later

Onlangs uitgebracht:

Het boek Dag Dood, tot later is bedoeld als een verkenningsgids voor de levenden.

Rare zin

Eigenlijk een rare zin, “verkenningsgids voor de levenden”. Doden kunnen niet lezen. En toch klopt deze zin. De schrijver, psycholoog Machteld Stakelbeek heeft dit boek geschreven als een verkenningsgids. Een gids over wat gaat komen als je ooit doodgaat. Ooit, binnenkort, straks, of ……ooit, ver weg. Een heel fijn boek om eens stil te staan bij wat komen gaat, voor iedereen. Want iedereen gaat dood.

Inhoud

Het eerste gedeelte gaat over wat er gebeurt als je sterft, hoe begeleid je een stervende, wat komt er kijken bij een uitvaart enz. Hier staat niets nieuws in voor uitvaartverzorgers en uitvaartleiders. Maar het is wel mooi beschreven en het laat je nadenken over hoe je dat zelf beschrijft en bespreekt aan tafel bij een familie die een uitvaart moet regelen. Of tijdens een voorregeling. Vaak horen we alleen onszelf maar door dit boek horen (lezen) we het ook eens hoe het anders verwoord is.
In het middelste gedeelte van het boek kom je een vleugje spiritualiteit tegen maar als je daar niet van houdt is er heel gemakkelijk overheen te lezen. Het boek is over het algemeen heel realistisch geschreven.
Vanaf hoofdstuk 10 staan er 5 levenslessen beschreven. Heel boeiend, omdat deze lessen niet alleen gelden voor diegene die weten dat ze gaan sterven maar voor iedereen met het vermogen tot zelfreflectie. Het zijn in ieder geval onderwerpen voor een goed gesprek met je gezin, goede vrienden of bijvoorbeeld als je in een hospice werkt.

Ieder hoofdstuk begint met een spreuk over de dood van bekende wijsgeren, zoals Multatuli, Newton, Homerus. Inspirerend om over na te denken voor jezelf  maar ook ter inspiratie en goed bruikbaar voor afscheidsdiensten.

De reactie van onze redactie

De redactie van uitvaartkrachten heeft genoten van dit boek:
• krachtige onderwerpen, maar luchtig geschreven
• vaak met goede professionele onderbouwing
• het boek leest heel gemakkelijk
• gevarieerd met anekdotes in kaders en vragenlijstjes om over na te denken

Een aanrader voor uitvaartprofessionals. Het is bijvoorbeeld een hele goede boekentip bij een voorregeling.

Interesse? Bestel hier jouw boek of de boeken voor jouw relaties.

Inkijkexemplaar

Meer boekentips