Thema: Hoe doe jij dat?

Duurzaam gedenken bespreekbaar maken

Duurzaam gedenken bespreekbaar maken, hoe doe je dat?

Wat biedt troost als het verdriet te groot is om te dragen?Gedenken en blijven gedenken helpt en mag altijd. Voor nu en altijd. Duurzaam gedenken.

“Rouwverwerken is niet loslaten maar anders leren vasthouden”.
Bron: Manu Keirse

Anders leren vasthouden

Hoe kun je de herinneringen en de gedachten aan je dierbare letterlijk vasthouden met beide handen?
Door een klein stukje van je dierbare dicht bij je te hebben, bijvoorbeeld een beetje as of een haarlokje, verwerkt in een voorwerp.

De ribbels onder je vingers laten je wegdromen

Tastbaar, voelbaar, handzaam, thuis in je eigen vertrouwde omgeving. Tastbare herinneringen dragen bij aan het sturen van gedachten en emoties. De een noemt het rouwverwerken en de ander noemt het gewoon denken en herdenken.
Er is veel keuze aan tastbare herinneringen. Zo is er bijvoorbeeld de …. steen is speciaal gemaakt voor het ter hand nemen en voelen. Het is niet koud zoals een steen of as verwerkt in glas. Het voorwerp voelt aangenaam in je hand, de vorm en de ribbels die je onder je vingers voelt laten je wegdromen naar mooie herinneringen.

Dit onderwerp duurzaam gedenken verdient een plaats bij iedere uitvaartverzorger in het gesprek over asbestemming en nazorg. Laat het zien, laat het voelen, raak het aan. Een breed assortiment is verkrijgbaar via Wicher van Ernst, specialist in voorwerpen voor duurzaam gedenken.