Een fotograaf bij een uitvaart, hoe doe je dat?
Deze uitvaart was zoooooo indrukwekkend.
Maar…..waarom was er geen fotograaf???
Een aula met honderden bloemen en niemand ziet het meer, nooit meer.
Mijn nichtje Loes
Laatst was ik op de crematie van mijn nichtje Loes, 23 jaar, zelfmoord.
Ik heb zelf de uitvaart niet verzorgd, ik was daar als familie.
Op de kaart stond vermeld: “ breng een onverpakte gekleurde bloem mee”.
Het was een hele bijzondere uitvaart. Alleen al de aula van het crematorium was indrukwekkend, hoe deze was ingericht met honderden bloemen, onze bloemen, voor Loes. Er waren jonge sprekers, live muziek (een vriendin zong onder begeleiding van gitaar) de aula zat en stond propvol, heel veel jonge mensen, zoooooo indrukwekkend.
MAAR………. WAAROM WAS ER GEEN FOTOGRAAF???
Bron: Hanny van Keulen
Bij het regelen en verzorgen van een uitvaart denken we natuurlijk niet meteen aan een uitvaartfotograaf. Dat is ballast, lastig, niet handig enz.
Wanneer wel of niet een uitvaartfotograaf?
Hoe doe je dat?
De meest voorkomende vraag is: Hoe brengt u een afscheidsfotograaf onder de aandacht van de familie?
- Hoe kan een uitvaartverzorger erop attenderen, dat de mogelijkheid bestaat om een afscheidsfotograaf in te zetten?
- En hoe breng je deze mogelijkheid onder de aandacht bij de familie?
- Op welke wijze kan een uitvaartverzorger uitleggen dat het niet raar is of ‘not done’?
- Waar moet een uitvaartverzorger op letten als er wel een uitvaartfotograaf bij betrokken wordt?
- En waar moet de uitvaartverzorger zich wel of niet mee bemoeien?
- Wat kost dat eigenlijk, een uitvaartfotograaf?
We vroegen dit aan Spike van der Steen, emotiefotograaf:
Roes
De week voorafgaand aan het afscheid gaat voor de verdriethebbenden als een roes aan hen voorbij. Om maar niet te denken aan de dag van het afscheid zelf. Het komt altijd te vroeg. Men kijkt als een berg op tegen deze dag. Een veelgehoorde opmerking is dat men er alleen fysiek bij aanwezig is. De emoties hebben de overhand en zorgt ervoor dat de perceptie/beleving van deze dag de roes vormt waar men het altijd over heeft. Ieder onderwerp in uw gesprek met de nabestaanden bepaalt mede hoe de familie de dag van het afscheid ervaart. Om de familie zich volledig te laten kunnen meevoeren in haar emoties op dit naderende afscheid is er de afscheidsfotograaf. Omdat goed gemaakte beelden meer vertellen dan wel duizend woorden is dit DE oplossing voor de nabestaanden.
Emoties vasthouden
Benoem bij de eerste inhoudelijke gesprekken, over de invulling van de dag van de uitvaart, de mogelijkheid om de emoties van die dag vast te kunnen houden. Dit kan door een afscheidsfotograaf in te zetten. Het vergroot de acceptatie in het rouwproces.
De aanwezigheid van een afscheidsfotograaf is zeker niet raar. Het is pas raar als er een waardig en indrukwekkend en mooi afscheid wordt genomen en dit alleen op de dag zelf voor de aanwezigen zichtbaar en voelbaar was.
Zodra er een afscheidsfotograaf bij het afscheid betrokken wordt, is het raadzaam om deze in een vroeg stadium al kennis te laten maken met de familie. De uitvaartfotograaf is staat om in korte tijd het noodzakelijke vertrouwen te winnen van de nabestaanden. Bovendien kan de fotograaf indien gewenst ook aanwezig zijn bij het sluiten van de kist en condoleance. Ook bestaat uiteraard de mogelijkheid om bijvoorbeeld dierbare beelden te maken van de overleden persoon op de gewenste wijze, voordat de kist wordt gesloten.
Onzichtbare fotograaf
Waar een uitvaartleider op moet vertrouwen is dat de afscheidsfotograaf met de kennis van het draaiboek voor de dag van het afscheid niet in de weg loopt en voor zover mogelijk onzichtbaar zijn/haar werk gaat doen. Met de kennis van het draaiboek voor de bewuste week/dag zal de goede afscheidsfotograaf zijn/haar voorbereiding kunnen gaan starten.
Na de uitvaart wordt er door de afscheidsfotograaf meestal een album gemaakt. De vorm en invulling wordt na de uitvaart besproken. Dit hoeft niet direct.
Kosten
De kosten voor een afscheidsfotograaf variëren van € 450,– voor 3 uur aanwezigheid op de uitvaart en een klein fotoboek, tot € 1.500,– voor een compleet pakket inclusief het album.
Ook is het mogelijk om de fotograaf een goede zogenaamde kistfoto te laten printen op duurzaam materiaal zodat bij het maken van de reportage, het meestal gebruikte fotolijstje met glas niet spiegelt en de foto’s mogelijk beïnvloed.
De invulling en de vorm/formaat van het boek zijn mede bepalend voor de prijs.
Ervaringen
Een veel gehoord argument om het wel te doen is:
Het boek pak je wanneer je er klaar voor bent. Je kan het altijd inkijken. Er hoeft nooit een DVD speler voor worden aangezet. Het boek is er.
Ik weet dat het er is. Ik kan het altijd inkijken wanneer ik dat wil.