De rouwkaart in de lift

 • Auteur
  Berichten
 • #4992

  “De Aanspreker”

  Een handgeschreven rouwbrief het was begin vorige eeuw de gebruikelijke manier om een overlijden aan te kondigen.

  Ook is bekend dat in vroegere tijden de “doodsklok” werd geluid of er een “aanspreker” rondging om het overlijden van een dorpsgenoot aan te kondigen. De aanspreker had veelal ook de taak om de uitvaart te verzorgen.

  Toen de drukpers zijn intrede deed werd het geschreven rouwbericht vervangen door een gedrukte rouwkaart. Deze voldeed aan specifieke eigenschappen. In een enveloppe met een brede zwart rand zat een dubbelgevouwen brief met diezelfde zwarte rand. Naam en geboorte datum van de overledene werden vermeld en de datum van overlijden.

  Tegenwoordig wordt de rouwkaart steeds persoonlijker ingevuld. Een mooi portret van de overledene of een sfeerbeeld, een foto van de favoriete vakantie plek. Maar ook een bloem of een schip. De mogelijkheden van de invulling van de rouwkaart zijn oneindig.

  Ook zien we dat de zwarte rand rond de kaart is verdwenen, of er is een dunne zwarte of grijze rand voor in de plaats gekomen. De invulling geven aan de rouwkaart maakt ook een belangrijk deel uit van het rouwproces.

  Tegenwoordig zijn er veel digitale mogelijkheden om een overlijden aan te kondigen en de rouwkaart persoonlijke invulling te geven.

  Enkele maanden geleden kwam ik in aanraking met de toepassing van de “LAYAR” app. De foto op de rouwkaart wordt gescand en er ontvouwt zich een film,of dia-presentatie ondersteund met muziek op je smartphone.

  Ook hier kunnen persoonlijke beelden worden gebruikt, al naar gelang de wensen die er liggen.

  Ook via Facebook kan er een rouwadvertentie worden geplaatst met en alle informatie over de uitvaart plechtigheid. Een doorverwijzende link naar een condoleance pagina, waar een berichtje kan worden achter gelaten. Deze Facebook rouwadvertentie wordt vaak gebruikt als er sprake is van een groot netwerk dat benaderd zal moeten worden of niet alle adressen bekend zijn. De post wordt doorgestuurd en kan zo “viral” gaan.

  Het nieuwst is het “gesproken rouwbericht” waar de afgelopen weken veel media aandacht voor is geweest. Iets om over na te denken.

  Een bericht van overlijden doormiddel van een professioneel ingesproken rouwbrief. Verzonden als geluidsbestand via de e-mail. Mooi en snel met een persoonlijke foto. Geen vertraging met bezorging door PostNL. Daarnaast milieuvriendelijk en gemakkelijk via een formulier digitaal in te vullen.

  Maar hoe is het met de “look and feel” van de rouwbrief.

  Als je de enveloppe met een grijze rand tussen de post vindt weet je genoeg. Het is de brief die je het eerste openmaakt.

  Je gedachte gaan direct uit naar de nabestaande bij het lezen van de naam op de kaart. Je gaat even zitten en kijkt nog eens, de kaart voel je tussen je vingers en je ogen glijden langzaam over de tekst. De kaart, je pakt hem nog eens op, misschien krijgt hij een plekje op het dressoir, een kaarsje een vaasjes met een bloem. Een klein ritueel. Een kaart brengt herinneringen terug, je kijkt nog eens, je leest nog eens, en nog eens glijden je vingers over de foto…

  Wat zou je de voorkeur aan geven?

  Met warme groet,

  Marion Bollongino

  Samenspraak Uitvaartzorg

  Samenspraak Uitvaartzorg geeft houvast in de moeilijke periode na het overlijden van uw dierbare.

  0 reacties
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.