Thema: Ondernemerschap

Gaan we leasen of kopen?

Je wilt investeren in de groei en ontwikkeling van je bedrijf.

Daarom wil je een koeling, mooie baar of rouwauto aanschaffen. Je weet dat dit een goede beslissing is voor jouw bedrijf. Het levert je meer omzet, meer productie, een kostenbesparing of meer werkplezier op.

Maar hoe ga je dat betalen? Als je het geld zelf hebt, is het geen probleem. Maar anders heb je geld van een derde nodig. Een lening of een lease zijn hiervoor de meest gebruikelijke financieringsvormen. Zelf vind ik lease een mooie vorm. En ik zal je vertellen waarom.
Wat je eerst moet weten is dat er 2 totaal verschillende vormen van lease zijn. De financial lease en de operational lease.

De ins en outs van financial lease

Financial lease lijkt op een zakelijke lening. Het voordeel van een lease is dat je een hoger bedrag kunt krijgen. Een 100% financiering door lease is mogelijk. Bij een lening ligt dit op ca 60%. Een bank wil wel hoger gaan, maar dan moeten ze ruimte hebben in de zekerheden. Bijvoorbeeld door ruimte in de hypotheek of een verpanding. Met lease krijg je dus meer gefinancierd. En daarnaast “eet” het de ruimte in je zekerheden bij een bank niet op. Zo houdt je ruimte over voor andere investeringen. Daarnaast is de rente zeker op gangbare machines, vrachtwagens, auto’s, rooimachines e.d. vaak lager dan bij een lening. Een win-win situatie dus.
Een financial lease komt op je balans. Daarom kun je profiteren van fiscale voordelen, zoals afschrijvingen en investeringsaftrek. Hou wel rekening met de btw, deze moet je meteen betalen. Nu vraag je je misschien af wat dan het verschil is tussen een lening en een lease? Het grote verschil zit in het eigenaarschap. Bij een lening ben je economisch en juridisch eigenaar. Bij een lease ben je economisch eigenaar en word je pas juridisch eigenaar als de laatste termijn betaald is.

De ins en outs van operational lease

Operational lease lijkt op huren. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en daarin zijn o.a. onderhoud en verzekeringen meegenomen. Je wordt geen eigenaar. En het komt ook niet op je balans te staan. Wel neem je de kosten mee in de winst en verliesrekening. Aan het eind van de looptijd is er een slottermijn. Als je die betaald wordt je eigenaar. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen. De machines/apparaten lever je dan weer in. Voordeel is dat je altijd met de nieuwste machines/apparaten aan het werk kunt. En je hebt geen omkijken naar het onderhoud. De btw betaal je verspreid met de maandtermijnen. In de regel is deze vorm wel wat duurder. Maar als je financiering technisch niet veel ruimte hebt is dit een goede oplossing.

Past lease bij jouw bedrijf?

Een lease is dus helemaal zo gek nog niet. Wat precies bij jouw bedrijf past, ligt aan jou situatie. Maar ben je aan een investering in een machine, auto of iets dergelijks toe. Neem lease dan serieus in je overwegingen mee.

vragen?

Geen probleem. Ik help je graag op weg. Vraag een gratis financieringssessie aan voor utivaartkrachten. Dit is een sessie van 30 minuten waarbij ik je op weg help naar de juiste financieringsvorm.

Meer informatie