Thema: Corona in de uitvaart, Rituelen bij afscheid

Live uitvaartmuziek tijdens coronacrisis is toegestaan

Live uitvaartmuziek toegestaan.

Dit bericht is bijgewerkt op 26 mei 2020.

Het aantal bezoekers bij een uitvaartplechtigheid is gemaximeerd tot 30 personen. Dat aantal is inclusief eventuele musici. De musici maken onderdeel uit van het gezelschap dat deelneemt aan de uitvaartplechtigheid. Binnen deze grenzen is live muziek goed mogelijk, aldus het BGNU.

Dit is inmiddels bijgesteld: het max aantal personen is 30, exclusief personeel, voorganger, begeleider en musici.

Het is toegestaan mits je de 1,5 meter afstand in acht neemt.

Dat is goed nieuws. Juist in deze tijd is het belangrijk om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk vorm te geven. Muziek bij een uitvaart zegt meer dan 100 woorden. Live muziek zegt zelfs veel meer. Het laat een onuitwisbare indruk achter die nabestaanden hun levenlang meenemen als herinnering aan de uitvaart.

Live muziek tijdens een uitvaart kan op verschillende manieren

  • Live muziek tijdens de uitvaart op de uitvaartlokatie.  Uiteraard met inachtneming van de social-distance van 1,5 meter.
  • Livestreamen vanuit een externe locatie naar de uitvaartlocatie. De muziek wordt live gefilmd op een externe locatie van tijdens de uitvaart. In  samenwerking met met de audiovisuele technicus die de livestream faciliteert, worden de muziekbeelden samengevoegd met de uitvaartbeelden.
  • Afspelen van de live-muziek in .wav of .mp3 formaat. De audio van de gewenste nummers worden eerder opgenomen. voor de uitvaart.

Een eigen nummer laten componeren

Om live muziek nog persoonlijker te maken is het mogelijk om een eigen nummer te laten componeren. Zo kan Lace Music een nummer componeren wat speciaal wordt geschreven met een eigen geschreven tekst over de overledene. De tekst wordt gebaseerd op een af te nemen interview (telefonisch of via bijvoorbeeld Skype).

Meer over live muziek in de uitvaart