Thema: Hoe doe jij dat?

Koelen in de zomer – Opbaren en koelen

Hoe Koel is Dat?

Koeling onder de kist, koeling in de kist, bedkoeling, alleen nekzijde en rug koelen, in de koeling, of geen koeling maar Biosac of toch thanato?

Hoe doe jij dat?

Deze vraag werd vorig jaar al gesteld op Facebook door Ronald L. in een hele hete zomer. Er wordt heel wat afgewauweld op Facebook. Maar soms worden er ook hele relevante vragen gesteld. Voor iedere situatie is er een passende oplossing mbt opbaren. Echter het blijft een professionele discussie wat nu het beste is. De meningen blijken verdeeld. Natuurlijk houd je rekening met de wensen van de families of is dat geen issue? Adviseer je hetgeen waar jij als uitvaartverzorger zelf goede ervaringen mee hebt?
Wat zijn nou de voor- en nadelen van alle opties die er zijn.

Antwoord van de expert

De vraag Hoe Koel is Dat? Hebben we gevraagd aan Bas de Leng van CMO, de expert op het gebied van postmortale zorg. Dit is zijn antwoord:
Het is van belang dat na het overlijden zo spoedig mogelijk actie wordt ondernomen om de conditie van de overledene is een zo goed mogelijke staat te behouden. Hierdoor verlopen de wensen zoals de opbaring op een goede manier.Het is voor de nabestaanden erg naar en zeer slecht voor de rouwverwerking wanneer voortijdig de kist gesloten moet worden omdat het stoffelijk overschot door ontbinding niet meer toonbaar is en overgebracht moet worden naar een mortuarium.

Eerst koelen

Het is in eerste instantie belangrijk de overledene te koelen in afwachting wat de wensen zijn die door de nabestaanden worden aangegeven.
Met het overlijden stopt de peristaltiek van de darmen wat er voor zorgt dat de Coli bacteriën die in de darmen aanwezig zijn samen met de gas en geur vormende bacteriën  zich snel vanuit de darmen door het lichaam gaan verspreiden.
Deze bacterie zorgen ervoor dat het lichaam gaat ontbinden.
Doordat de overledene gekoeld wordt zal het delen van deze bacteriën afgeremd worden.
Wanneer zoals deze zomer de buiten temperatuur verhoogd is zal het risico op een snelle ontbinding zeer hoog zijn, zo snel mogelijk koelen is gewenst ofwel noodzakelijk.

Welke koeling is het beste?

Een ruimte koeling heeft zeker bij mij de voorkeur omdat de koude +4 graden het gehele lichaam zal omvatten in tegen stelling tot de andere koelmogelijkheden. Bedkoelers, tafelkoelers e.d zijn zeker goed maar het beste resultaat krijg je wanneer de overledene eerst goed gekoeld is in een ruimte koeler, de koelingen die voor de opbaren gebruikt worden komen dan beter tot hun recht.
Natuurlijk moet er overlegd worden met de nabestaanden, zij bepalen uiteindelijk wat er gaat gebeuren maar het advies van de uitvaartverzorger kan beter opgevolgd worden.

Snelle reactie

Wanneer er een overlijden heeft plaatsgevonden in de thuissituatie bij de huidige temperatuur vraagt dit om een snelle reactie en in veel gevallen zal een bedkoeler of tafelkoeler niet voldoende zijn, een kistkoeler die in de kist wordt gehangen aan het voeteneinde zal wel een goed resultaat hebben omdat deze constant de koude lucht over de overledene blaast.
Het nadeel is wel dat het lichaam sterk zal uitdrogen, de uitvaartverzorger zal dan ook de nabestaanden wel hierop moeten wijzen.

Thanatopraxie

Sinds enkele jaren staat de wet toe om de overledene tijdelijk te conserveren ofwel met Thanatopraxie te behandelen.Wat is dat? Deze vraag wordt vaak gesteld. Er gaan wilde verhalen rond. Dat is niet nodig. Als uitvaartverzorger kan je precies uitleggen wordt er gedaan wordt. Via het intacte bloedvatstelsel wordt er onder lichte druk vloeistof ingebracht die door de bloedvaten in het gehele lichaam terecht komt en ook in de organen.Natuurlijk moeten er kleine openingen gemaakt worden om de bloedvaten te bereiken.Dit zijn maar twee sneetjes van 2 cm en een kleine opening van 1 cm om het bloed, wat nog in het vaatsysteem aanwezig is en in de buik en borstholten, weg te zuigen. Dit gebeurt met behulp van een pomp.De bacteriegroei wordt daarmee tijdelijk stilgelegd wat na enkele dagen weer opgang gaat komen. Er er kan nooit precies gezegd worden wat het aantal dagen is dat het lichaam mooi blijft.
Tijdens de opbaardagen zijn geen verkleuringen, de zogenaamde lijkvlekken te zien. Het lichaam gaat niet onaangenaam ruiken en blijft op kamertemperatuur.
Het doel is bereikt wanneer de overledenen mooi blijft tot het moment waarop de uitvaart gaat plaatsvinden, uiterlijk de 6e werkdagen na het overlijden.

Zelf heb ik geen ervaring met de Biosac, de met klei gevulde zakjes worden op het lichaam gelegd om het lichaam van de overledene in goede staat te houden, in de maand september vindt er een gesprek plaats tussen de Zorg Diensten Groep en de verkopers van de Biosac en ik hoop dan meer inzicht te krijgen in de werking van de klei.

terug naar het overzicht