Thema: Uitvaart en religie en cultuur, Hoe doe jij dat?, Uitvaartkrachten Academy

Spiritualiteit in de uitvaart Hoe ga jij ermee om?

spiritualiteit-in-de-uitvaart-575x1024

De vergeten groep met taboe

De groep gelovigen worden op hun wenken bediend

In de opleiding tot uitvaartverzorger leren we veel over verschillende religies. We houden graag rekening met de tradities en wensen van Katholieken, Protestanten, Moslims, Hindoes, Boeddhisten, Joden enz. Zodra we bij een regelgesprek een huiskamer binnenstappen kijken we al rond of er een kruisje aan de muur hangt of dat er andere sporen van het geloof zichtbaar zijn en we luisteren goed tussen de regels door.  Gelovigen worden bij een uitvaart op hun wenken bediend en dat hoort ook zo: uit respect en vol begrip, of je zelf wel of niet gelovig bent.

Grote groep Nederlanders gelooft in ‘iets’ tussen hemel en aarde.

Maar meer dan de helft van de Nederlanders is niet religieus. Zij lijken een vergeten groep. Deze mensen geloven en ervaren niet allemaal hetzelfde. Zij noemen zich spiritueel, intuïtief bewust of energetisch gevoelig. Mensen die hier niet mee bekend zijn zetten hen al snel weg als ‘zweverig’. Laten we ze voor het gemak ‘spiritueel ingestelde mensen’ noemen.


Spiritualiteit sterk aanwezig bij de uitvaart

Juist rondom de uitvaart en afscheid is spiritualiteit bij deze mensen sterk aanwezig met veel obstakels, hobbels, spanningen en hoog sensitieve ervaringen. Niet alleen door hun opvattingen rond leven en dood, maar ook door wat ze vanuit hun sensitiviteit ervaren. Als uitvaartverzorger heb je een begeleidende taak om rekening te houden met de wensen en behoeften van spiritueel ingestelde nabestaanden. Enkele voorbeelden: vervang de woorden hij is heengegaan” liever door hij is rustig overleden, omdat spirituelen geloven dat iemand niet meteen heengaat na het overlijden. Of laat hoogsensitieve kinderen geen kaarsen aansteken vlakbij de kist tijdens de dienst. Zij voelen daar “iets”, een ongemakkelijke energie. Maar helaas komt dit zelden of nooit ter sprake bij het regelen van een uitvaart. Alsof er een taboe op zit, veroorzaakt door een kloof van onwetendheid. We weten niet hoe we het herkennen of stellen we niet de juiste vragen.

Goed gevoel creëren

Stel voor dat je: 

  • spiritueel ingestelde mensen wel herkent en zelfs begrijpt in je gesprekken.
  • suggesties kunt doen voor de uitvaart waardoor nabestaanden met een spirituele instelling zich erkend en begrepen voelen. 
  • met kleine aanpassingen “jouw” familie gelukkig maakt 
  • dit kunt leren in een betaalbare training van 1 dag en er ook nog 18 PE-punten voor krijgt.

Maar het belangrijkste is: Je krijgt er heel veel dankbaarheid en complimenten voor terug. En daar gaat het toch om, dat de familie met trots en een goed gevoel, zonder spanningen terugkijkt op de uitvaart.