training Uitvaart en Spiritualiteit

Spiritualiteit in de uitvaart hoe ga je ermee om?

De brug tussen de (nuchtere) uitvaartprofessional en de spirituele nabestaande.

Doel

Professioneel gesprekspartner zijn voor nabestaanden met een spirituele levenshouding.

Doelgroep

Uitvaartprofessionals

Voor alle (nuchtere) uitvaartprofessionals die nog beter willen aansluiten bij de groeiende groep spiritueel ingestelde Nederlanders en zich mede hierdoor positief willen onderscheiden

Waarom deze training

“Ruim 70 procent van de Nederlanders gelooft in iets”.

Bron CBS onderzoek oktober 2018.

 

Stel je voor dat een dochter tegen je zegt dat het lichaam van haar vader twee dagen niet aangeraakt mag worden, omdat zijn ziel die tijd nodig heeft om het lichaam te verlaten. Hoe ga je daarmee om?

Stel je voor dat de familie jou vraagt om de – nog in de buurt van het lichaam aanwezige – ‘spirit’ van hun overleden moeder bij de uitvaartceremonie te betrekken? Wat zeg je dan?

Stel je voor dat de moeder van een verongelukte tiener zegt ‘het is goed zo, we moeten hem loslaten en leven in het hier en nu’. Weet jij als uitvaartverzorger wat ze daarmee bedoelt?

Uitvaartprofessionals zijn hierin niet speciaal getraind. De uitvaartverzorger krijgt deze expertise niet of nauwelijks mee in de vakopleiding, maar dergelijke situaties kom je in de praktijk vaker tegen. Er zijn in Nederland steeds meer mensen die vanuit een spirituele, intuïtieve of energetische invalshoek geloven dat er meer tussen hemel en aarde is.

We zien vaak dat uitvaartprofessionals bij spiritueel getinte opmerkingen en wensen van nabestaanden een stapje terugdoen in plaats van de onderliggende kansen te benutten.

Wil jij verder groeien in je vak?

Deze interactieve training vergroot je kennis over spiritualiteit en geeft je handvatten om deze kennis om te zetten in concrete acties voor, tijdens en na de uitvaart.

Aanpak van de training

We starten met een interactief informatief gedeelte, met ruimte voor discussie en het delen van ervaringen. In het tweede gedeelte maken we de vertaling naar het uitvaartvak. We doen dit door middel van concrete werkvormen en brainstormopdrachten in subgroepen. De trainer zorgt voor verschillende invalshoeken en reikt handvatten en tips aan. Tenslotte voegen we alle input samen tot een handig overzicht van mogelijkheden om in de eigen praktijk te kunnen gebruiken.

Onderwerpen / Inhoud

 • Inzicht in een spirituele visie op leven en dood
 • Kennis van veel gebruikte spirituele begrippen
 • Spirituele opvattingen over euthanasie, zelfdoding en orgaandonatie
 • Het waarom van de doodsoorzaak door een spirituele bril bezien
 • Spirituele opvattingen over begraven en cremeren
 • Bovennatuurlijke ervaringen (van stervende of nabestaanden) rond het overlijden
 • Spiritualiteit inbedden in alle aspecten van je rol als uitvaartprofessional: contact met de nabestaanden, kaarten, opbaren, begraven/cremeren, kist/anders, opzet uitvaart, rituelen, rol (klein)kinderen, speech, sprekers/auteurs, nazorg en meer

Resultaten

Na deze training ben je in staat:

 • Heb je meer kennis van een spirituele visie en levenshouding
 • Kun je deze kennis concreet toepassen in je werk als uitvaartprofessional
 • Kun je als gesprekspartner beter ‘matchen’ met spiritueel ingestelde nabestaanden
 • Ervaar je meer (zelf)vertrouwen rond spiritueel getinte uitvaarten

Certificaat

Na dit college ontvangt u digitaal een certificaat van de Uitvaartkrachten Academy en een logo van het certificaat voor o.a. uw website.

PE-punten

Geaccrediteerd door NaVU met

18 PE-punten

Docent

Annemieke Mars is expert op het gebied van communicatie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven. Daarnaast is ze sinds 2014 vrijwilliger voor Vereniging Yarden. In samenwerking met Yarden Uitvaartorganisatie heeft ze lezingen, theatervoorstellingen en symposia georganiseerd op het gebied van sterven, verlies en rouw. Sinds 2018 is ze lid van het hoofdbestuur van de vereniging.

 

Leven en dood hebben altijd Annemiekes interesse gehad.

 

Na haar heao-opleiding (commerciële economie) heeft Annemieke meerdere psychotherapeutische hbo-opleidingen gevolgd op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Door deze opleidingen en haar ervaring bij Yarden heeft ze een heldere levensvisie ontwikkeld, die ze als ‘nuchter’ en ‘spiritueel’ omschrijft. Nuchter in de zin van logisch redenerend, uitgaand van zoveel mogelijk beschikbare informatie. Met spiritueel bedoelt ze het geestelijke pad, de innerlijke weg van bewustwording. Vanuit haar nuchtere spirituele visie schrijft en spreekt Annemieke over actuele thema’s rond leven en dood. 

Annemieke
Docente: Annemieke Mars

Aanmelden?

Aanmelden is mogelijk door een mailtje naar academy@uitvaartkrachten.nl