training Uitvaart en Spiritualiteit

Hoe ga je om met spiritualiteit in de uitvaart?

De brug tussen de (nuchtere) uitvaartprofessional en de spirituele nabestaande.

Reviews en quotes van deelnemers

 “Een tien voor Annemieke, het was een hele goede en interessante dag.” – “Dankjewel voor alles, met deze kennis kan ik nu nog meer maatwerk bieden. ” – “Veel nuttige informatie om mensen beter te verstaan.” – “Dankjewel Annemieke, ik heb heel veel nieuws geleerd”. –  “Zodra er een vervolgtraining komt, schrijf ik weer in”.  – “Ik ben niet spiritueel maar hele training was zelfs voor mij boeiend”. – “Deze training zouden alle collega’s moeten volgen, want spiritaliteit is toch een beetje ongrijpbaar”.  – “Gelukkig geen theekransje over spirituele verhalen , maar professoneel , prettig en vooral praktisch opgezet, hier kan ik tenminste wat mee”.  – “Wat mij het meeste aansprak: veel uitleg over diverse spirituele benaderingen, de boekentips en de praktische adviezen”. 

Doel

Professioneel gesprekspartner zijn voor nabestaanden met een spirituele levenshouding en nog beter aansluiten op (onuitgesproken) spirituele wensen.

Doelgroep

Uitvaartprofessionals, uitvaartsprekers, ritueel begeleiders, stervensbegeleiders en rouw- en verliestherapeuten.

Voor alle (nuchtere) uitvaartprofessionals die nog beter willen aansluiten bij de groeiende groep spiritueel ingestelde Nederlanders en zich mede hierdoor positief willen onderscheiden.

Voor uitvaartsprekers en ritueel begeleiders voor meer inzicht tijdens gesprekken met nabestaanden en daardoor ook ter ondersteuning van het vormgeven van de uitvaart of finetunen van uitvaartteksten.

Voor stervensbegeleiders en rouw- en verliestherapeuten is deze training onmisbaar.

Waarom deze training

“Ruim 70 procent van de Nederlanders gelooft in iets”.

Bron CBS onderzoek oktober 2018.

 

Stel je voor dat een dochter tegen je zegt dat het lichaam van haar vader twee dagen niet aangeraakt mag worden, omdat zijn ziel die tijd nodig heeft om het lichaam te verlaten. Hoe ga je daarmee om?

Stel je voor dat de familie jou vraagt om de – nog in de buurt van het lichaam aanwezige – ‘spirit’ van hun overleden moeder bij de uitvaartceremonie te betrekken? Wat zeg je dan?

Stel je voor dat de moeder van een verongelukte tiener zegt ‘het is goed zo, we moeten hem loslaten en leven in het hier en nu’. Weet jij als uitvaartverzorger wat ze daarmee bedoelt?

Uitvaartprofessionals zijn hierin niet speciaal getraind. De uitvaartverzorger krijgt deze expertise niet of nauwelijks mee in de vakopleiding, maar dergelijke situaties kom je in de praktijk vaker tegen. Er zijn in Nederland steeds meer mensen die vanuit een spirituele, intuïtieve of energetische invalshoek geloven dat er meer tussen hemel en aarde is.

We zien vaak dat uitvaartprofessionals bij spiritueel getinte opmerkingen en wensen van nabestaanden een stapje terugdoen in plaats van de onderliggende kansen te benutten.

Wil jij verder groeien in je vak?

Deze interactieve training vergroot je kennis over spiritualiteit en geeft je handvatten om deze kennis om te zetten in concrete acties voor, tijdens en na de uitvaart.

Aanpak van de training

Tijdens deze praktische en interactieve training volgen we de ‘route’ van de uitvaartverzorger.

 • Voor-regelgesprek
 • Regelgesprek met nabestaanden,
 • Voorbereiden van de uitvaart,
 • De uitvaart zelf
 • Nazorgfase

Per fase behandelen we relevante spirituele thema’s en invalshoeken. Het accent ligt telkens op wat jij als uitvaartverzorger in elke fase kunt doen en hoe je van waarde kunt zijn voor de nabestaanden.

Onderwerpen / Inhoud

 • Introductie: wat is spiritualiteit
 • Feiten & cijfers over spiritualiteit in Nederland
 • Inzicht in spirituele visies op leven en dood
 • Wonderbaarlijke ervaringen aan het sterfbed en daarna
 • Kennis van veel gebruikte spirituele taal en termen
 • Opvattingen over o.a. euthanasie, zelfdoding, orgaandonatie en cremeren
 • Spiritualiteit vertalen naar het uitvaartvak: contact met de nabestaanden, kaarten, opbaren, begraven/cremeren, kist/anders, opzet uitvaart, rituelen, rol (klein)kinderen, speech, sprekers/auteurs, nazorg en meer
 • Tips voor spirituele boeken (citaten) en muziek
 • Ruimte voor eigen vragen en cases

Resultaten

Na deze training ben je in staat:

 • Heb je meer kennis van een spirituele visie en levenshouding
 • Kun je deze kennis concreet toepassen in je werk als uitvaartprofessional
 • Kun je als gesprekspartner beter ‘matchen’ met spiritueel ingestelde nabestaanden
 • Ervaar je meer (zelf)vertrouwen rond spiritueel getinte uitvaarten

Certificaat

Na dit college ontvangt u digitaal een certificaat van de Uitvaartkrachten Academy en een logo van het certificaat voor o.a. uw website.

PE-punten

Geaccrediteerd door NaVU met

18 PE-punten

Docent

Annemieke Mars is expert op het gebied van communicatie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven. Daarnaast is ze sinds 2014 vrijwilliger voor Vereniging Yarden. In samenwerking met Yarden Uitvaartorganisatie heeft ze lezingen, theatervoorstellingen en symposia georganiseerd op het gebied van sterven, verlies en rouw. Sinds 2018 is ze lid van het hoofdbestuur van de vereniging.

 

Leven en dood hebben altijd Annemiekes interesse gehad.

 

Na haar heao-opleiding (commerciële economie) heeft Annemieke meerdere psychotherapeutische hbo-opleidingen gevolgd op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Door deze opleidingen en haar ervaring bij Yarden heeft ze een heldere levensvisie ontwikkeld, die ze als ‘nuchter’ en ‘spiritueel’ omschrijft. Nuchter in de zin van logisch redenerend, uitgaand van zoveel mogelijk beschikbare informatie. Met spiritueel bedoelt ze het geestelijke pad, de innerlijke weg van bewustwording. Vanuit haar nuchtere spirituele visie schrijft en spreekt Annemieke over actuele thema’s rond leven en dood. 

Annemieke
Docente: Annemieke Mars

Aanmelden?

Aanmelden is mogelijk door een mailtje naar academy@uitvaartkrachten.nl